Mlieko Príkrmy Deti 1-3 roky Kozmetika Tehotenstvo O nás HiPP mLékárna
Prihlásiť / Registrovať
Všetko o materstve Vývoj dieťaťa Dojča 6. diel: Výživa dojčaťa od 7. ukončeného mesiaca veku

6. diel: Výživa dojčaťa od 7. ukončeného mesiaca veku

Výživa kojence od 7. uk. měsíce věku

Vaše dieťatko roste ako z vody, viac toho spapá a zoznamuje sa príkrmami a novými chuťami. A to je iba dobre. Prečítajte si, na čo sa detskej výžive v tomto období zamerať.

Najvyšší čas na príkrmy s obilninou a mäsom

Ak ste dieťatku ešte neponúkli príkrm s obilninami, je naozaj najvyšší čas. V 4. diely seriálu o výžive zistíte, prečo sú obilniny v tomto období dôležité a aké dobroty ponuky HiPP vybrať na prvé zoznamovanie s obilovinami.

Pre deti staršie ako 7 mesiacov, ktoré už majú skúsenosti s jemne rozmixovanou zeleninou, ovocím, obilninami a mäsom, je na čase ochutnať príkrmy väčšími kúskami. Trojzložkové HiPP menu so zeleninou, mäsom, celozrnnými špagetami, cestovinami, zemiakmi a ryžou mnohých chutných kombináciách nie len že naučí deti žuť, ale hlavne im dodá potrebné živiny -  omega-3 mastné kyseliny z BIO repkového oleje pre rozvoj nervového systému, železo na tvorbu červených krviniek a jód pre správnou činnosť štítnej žľazy. Suroviny sú šetrne ošetrené parou, aby v menu zostali uchované všetky prospešné látky.

Tip na cesty

Deti v tomto veku ešte nemajú naučené, či má byť jedlo teplé alebo studené. Aby im nevadilo, že na prechádzke alebo výlete nie je ich obľúbený príkrm zohriaty, skúste im občas ponúknuť výživu v izbovej teplote.

Ďalšie dobroty na zahryznutie alebo spokojené zaspávanie

Od 7. ukončeného mesiaca si deti môžu spestriť olovranty zdravým zahryznutím – jablčnými a čučoriedkovými ryžovými oplátkami v BIO kvalite. Neobsahujú pridaný cukor, arómy ani farbivá, naopak vynikajú vitamínom B1 pre rozvoj nervového systému. Na dieťa počas chrumkania vždy dohliadajte.

Večernú prípravu do hajan spríjemní v tomto veku Mliečna kaša s ovocím a jogurtom PREABIOTIK®. dieťatko bude nasýtené a v kombinácii so záverečným dojčením pred spaním, kaša dieťa pekne uhojdá, aby kľudne a dlho spalo. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, vápnik & vitamín D dôležitý pre tvorbu kostí, zinok & vitamín C pre obranyschopnosť organizmu, vitamín A pre normálnu funkciu imunitního systému a jód.

Jak sestavit jídelníček kojence od uk. 7. měsíce

  • Ráno hrá stále hlavnú úlohu dojčenie alebo mliečna dojčenská výživa
  • Doobeda zvoľte mlieko, nebo ovocný príkrm.
  • Na obed sa hodí kompletné menu HiPP s 3 zložkami, alebo BIO polievka.
  • Na popoludňajší olovrant vyberajte niekoľkých typov ovocných príkrmov – vyskúšajte napríklad Ovocie & Cereálie.
  • Na večeru ponúknite drobčekovi prebiotickú mliečnu kašu alebo obilnú kašu a pred spaním ho ešte môžete nadojčiť, alebo ho nakŕmte mliečnou výživou.

 

Pitný režim môžete doplňovať detskými BIO čajmi, šťavami a nektármi HiPP.

Odstavenie a prikrmovanie pokračovacím mliekom

Obdobie okolo pol roka veku dieťaťa je tak isto časom, kedy niektoré mamičky prestávajú dojčiť a chystajú sa na odstavenie. Materské mlieko potom zastúpi náhradná mliečna výživa a na mamičku, ktorá doteraz dojčila, čaká nová úloha – pripraviť dieťatku správne fľašu s mliekom. Prinášame vám niekoľko tipov ako na to:

  • Preštudujte si pokyny uvedené na obale pokračovacieho mlieka a dodržte uvedený pomer prášku a vody. Používajte priloženú odmerku, ktorú po použití vyčistite kúskom papierovej utierky.
  • Fľašu pripravujte tesne pred kŕmením a pamätajte na hygienické zásady – čisté ruky, čistá odmerka aj  čistá fľaša a cumlík.
  • Vodu musíte vždy prevariť a výsledná zmes by nemala mať vyššiu teplotu než 37 °C (telesná teplota). Otestujte teplotu pár kvapkami na vnútornú stranu zápästia, aby mlieko bolo teplé a nie horúce.
  • Nechajte dieťatko piť, pokiaľ je sýte. Zvyšné mlieko vylejte a fľašu aj cumeľ dôkladne vyčistite. 

V budúcom diele si povieme, čo bude chutiť 8měsíčnímu dojčaťu.

Chcete si prečítať viac o odstavovaní? Informácie nájdete v 4. časti seriálu všetko o dojčení

 

https://babyclub.hipp.sk/registracia

Sdílejte
na Facebooku 
Pokračovať cez FB