Bábätko dovŕši čoskoro 6. mesiac a vy čím ďalej tým viac premýšľate, či zvládnete jedlo pripravovať sama, alebo máte radšej siahnuť po už hotovom kupovanom príkrme? Máte pocit, že nič iné ako doma varené jedlo vaše dieťa jesť nemôže, pretože sklíčka nie sú také zdravé, ako bude jedlo varené vami? Alebo máte už teraz zovretý žalúdok z toho, že si musíte čítať príručky, ako variť plnohodnotný príkrm a neviete, kde naň nájdete čas, keď po večeroch pracujete z domu? Nemajte obavy a nestresujte sa vopred. Vždy sa dá nájsť rovnováha, kedy vy aj vaše dieťa budete spokojní, bábätko bude prospievať a nie je potrebné sa stresovať, či varím, alebo kupujem.
Nech sa rozhodnete pre akýkoľvek variant, vždy na ňom nájdete pre a proti. Kamarátky vám poradia inak, časopisy a diskusie na internete ukážu ďalšie rady a pediater celú situáciu znovu zamotá. Nakoniec ste to vy, kto si musí vybrať.
Pokiaľ sa rozhodnete, že budete dieťaťu variť doma, je dobré mať na pamäti, že strava dieťaťa musí byť plnohodnotná a neide len o náhodné striedanie kúskov zeleniny. Mali by ste sa o varenie deťom zaujímať a zistiť si dôležité informácie, ako napríklad potrebu tuku v zeleninovom príkrme najmenších, ktorí ešte nemajú zavedené mäso, aby sa mohli správne vstrebávať vitamíny rozpustné v tukoch (ADEK).
Určite sa ale všetci zhodneme na tom, že pokaľ o zložení jedla a výživovej potrebe dojčaťa už niečo viete, nie je lepšia cesta ako mu doma variť z čerstvých potravín jedlo domáce. Pozor ale, že aj tu sa dá variť z nevhodných potravín - napr. označenie BIO pri čerstvých surovinách nesie svoje riziká. Pokiaľ pestujete vlastnú zeleninu alebo nakupujete na trhoch, mali by ste takú zeleninu ihneď spotrebovať a doma ju vôbec neskladovať.
Pokiaľ trváte na BIO kvalite a nemôžete zaistiť čerstvosť surovín, zvážte hotové príkrmy HiPP v BIO kvalite presahujúce nároky legislatívy EÚ.
Na varenie nemáte čas ani chuť, bojíte sa, že vaše dieťa bude mať nedostatok živín, a tak radšej nechávate všetko na príkrmoch, ktoré sa dajú kúpiť? Aj takých mamičiek je mnoho a určite nemusíte mať pocit, že zlyhávate ako mamička. Aj príkrmy v sklíčkach totiž majú svoje plusy, ktoré by u vás mali prevýšiť ich mínusy.
Sama som stála pred rozhodnutím, či svojím dcéram jedlo variť, alebo si ušetriť čas, ktorý s nimi potom budem môcť stráviť. Dopadlo to celé celkom slušným kompromisom, z ktorého som nemala zlý pocit, mala dostatok času a nebola závislá ani na jednom variante. Väčšinu roku som deťom príkrmy varila doma nad parou. Kedykoľvek sme ale vyrazili na dovolenku či víkend z domu, brala som so sebou jedlo kupované. Nebol potom problém deti „učiť“ na domácu stravu, pretože ju poznali a jedlo zo sklíčka na cestách vždy dobre prijali.
Aj pri varení doma som sa často inšpirovala kupovaným príkrmom a pozerala sa na zloženie sklíčka a kombinácie, ktoré v ňom sú. Ešte dnes si pamätám, ako som si na sklíčka zapísala kombinácie a doma ich potom skúsila sama variť. Vďaka sklíčkam tak mali dievčatá napríklad doma varené jahňacie.
Kedy: S príkrmami začíname zvyčajne medzi 4. a 6. ukončeným mesiacom veku. Prečítajte si o zavádzaní príkrmov viac.
Čo: S tým, ako sa dieťa učí prijímať pevnú stravu, začíname s jednodruhovou zeleninou, pokračujeme ovocím a mäsovo-zeleninovými príkrmami.
Príprava: Zeleninu a mäso pripravujte nad parou, na spestrenie, spoznávanie nových chutí, alebo na cesty siahnite kľudne po kupovanom príkrme.
Členstvom v Baby Clube získate formou newslettrov informácie týkajúce sa starostlivosti o deti, upozornenia na testovanie a súťaže, či akcie na produkty HiPP.
Začnite zadaním e-mailu alebo pokračujte cez Facebook.